tisdag 22 december 2009

RR prövar rätten till reseersättning för gymnasieelev

Från Norstedts Juridik/
Har en gymnasieelev som studerar i en annan kommun rätt till ersättning från sin hemkommun för resor mellan skola och bostad? Den frågan ska Regeringsrätten nu pröva.

En tonårsflicka flyttade från Värmland till Göteborg för att studera vid ett idrottsgymnasium. Hon ansökte därefter från sin hemkommun om ersättning för kostnader för sina dagliga resor mellan skolan och bostaden i Göteborg. Avståndet däremellan var mer än sex kilometer. Då hemkommunen nekade henne ersättning överklagade hon med framgång till länsrätten, som ansåg att hon hade rätt till den sökta ersättningen.

Kommunen överklagade till kammarrätten men utan framgång. Enligt kammarrätten var frågan i målet vilken innebörd begreppet "bostad" har i lagen om kommunernas skyldighet att svara för vissa elevresor. Begreppet är inte närmare definierat i lagen eller i lagens förarbeten. Kammarrätten kom fram till att med bostad ska avses den plats där eleven har sitt faktiska boende under studietiden. Mot den bakgrunden var det fel av kommunen att avslå flickans begäran om reseersättning.

Sedan kommunen drivit målet vidare till högsta instans har nu Regeringsrätten meddelat prövningstillstånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar