torsdag 26 november 2009

Min arbetsgivare säger att alla arbetsplatskonflikter skall lösas internt – får jag då inte tala med media?



Det är inte tillåtet för offentliga arbetsgivare att i olika sammanhang göra uttalanden om att problem, konflikter och kritik skall lösas internt i stället för i massmedia. Sådana föreskrifter kan felaktigt ge arbetstagarna uppfattningen att man inte bara kan utan i första hand måste söka lösa kritik internt.

Kurt Junesjö - erkänd arbetsrättsjurist skriver:
Offentliganställda gott har formellt skydd för yttrandefriheten.
Anställda i statlig och kommunal verksamhet har grundlagsskyddad yttrande-, meddelar- och demonstrationsfrihet. En statlig och kommunal arbetsgivare gör alltså fel om han hindrar meningsyttringar, utom när det gäller sådana uppgifter som är sekretessbelagda i lag.
Regeringsformen(RF) och Tryckfrihetsförordningen (TF)är grundlagar. De innebär att de står över andra alla andra bestämmelser.

Regeringsformen RF är en av våra grundlagar. Enligt 2 kapitlet 1 §, har varje medborgare i Sverige yttrandefrihet. Det står också "envar fritt att meddela uppgifter och underrättelser i vad ämne som helst för offentliggörande i tryckt skrift" som det lite gammaldags men ändå klart sägs i tryckfrihtetsförordningens (TF) 1 kapitlet 1 §.

TF är en annan av våra grundlagar, d.v.s. lagar som ska skydda demokratin.
De här bestämmelserna gäller direkt endast mellan det allmänna, d.v.s. mellan staten eller kommunen, och medborgarna.
Enligt grundlagarna är också en offentliganställd medborgare.

Stat och kommun får som arbetsgivare därför inte hindra sina anställda från att framföra sina åsikter vare sig muntligt, på möten, i demonstrationer eller genom att tala med tidningar, radio eller TV.
Skyddet för yttrandefriheten inom den offentliga sektorn har tillkommit i demokratins intresse. Allmänheten skall ha insyn i det allmännas verksamhet, så att mygel med makt och skattepengar kan förhindras.

Yttrandefriheten för offentliganställda får endast inskränkas genom bestämmelser i lag. Utöver BrB:s regler om t ex förtal och förolämpning är det SekrL som utgör den största inskränkningen. Lagen om företagshemligheter (FHL) kan dock i vissa fall vara tillämplig även på offentliganställda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar