lördag 21 november 2009

Vad gäller för föräldraledighet?

Observera att du alltid ska kontrollera med Försäkringskassan i frågor som rör föräldraförsäkringen.

Allmänna villkor

Kvinnliga arbetstagare har alltid rätt till hel ledighet sju (7) veckor före och efter förlossning, och vid amning.

Som förälder räknas: biologisk förälder, rättslig vårdnadshavare, fostermor/fosterfar, sambo med förälder.

Föräldraledigheten ska om möjligt anmälas till arbetsgivaren senast två (2) månader före ledighetens början och ledighet med tillfällig föräldrapenning senast en vecka innan, undantaget ”vård av sjukt barn.

Föräldraledigheten kan delas upp i högst tre perioder per kalenderår. Ledighetens början avgör vilket år den räknas till.

När det gäller förkortad arbetstid får ledigheten även läggas ut som en eller flera dagar i veckan. Ledigheten ska läggas ut enligt arbetstagarens önskemål, om det kan ske utan påtaglig störning för verksamheten.

Arbetstagaren kan återgå i arbete, efter att ha meddelat arbetsgivaren, med en månads varsel om ledigheten skulle ha varat längre än en månad, annars direkt.

Arbetsgivaren får inte missgynna en arbetssökande eller arbetstagare av skäl som har samband med föräldraledighet.

Omfattning av ledigheten

Hel ledighet enligt lag t.o.m. barnet är 18 månader, längre vid uttag av hel föräldrapenning.

Förkortad arbetstidenligt lag, oberoende av uttag av föräldrapenning, med upp till en fjärdedel av arbetstiden t.o.m. barnet fyller 8 år eller avslutat åk 1.

Ledighet som motsvarar uttag av föräldrapenning från hel, ner till en åttondel, fr.o.m. 60 dagar före förlossning t.o.m. det år barnet fyller 8 år.

Föräldrapenning

Föräldrapenning för barn födda 2002-01-01 eller senare utbetalas under 480 kalenderdagar per födsel:
- 390 dagar med årslön.
- 90 dagar med lägstanivå (f.d. garantinivå), 60 kr/dag. För barn födda fr.o.m. 2006-07-01, 180 kr/dag.

Föräldrapenning för barn födda före 2002-01-01 utbetalas under 450 kalenderdagar per födsel:
- 360 dagar med årslön.
- 90 dagar med lägstanivå.

Föräldrapenningen är kalenderdagsbaserad (365 dagar) och motsvarar knappt 80 procent av din årsinkomst upp till 10 prisbasbelopp, vilket för 2009 är 428 000 kr.

Vid flerbarnsfödsel tillkommer ytterligare 180 dagar per barn utöver det första.

Varje förälder har rätt till hälften av föräldrapenningsdagarna.

Alla utom 60 dagar (av de 390 respektive 360) kan överlåtas på den andra föräldern.

Ensamstående (eller om den andra föräldern inte har rätt till föräldrapenning) har rätt till 480 respektive 450 dagar.

För att få föräldrapenning över lägstanivå, under de första 180 dagarna, ska föräldern ha haft rätt till en sjukpenninggrundande inkomst som överstiger 180 kr/dag i 240 dagar i följd före den beräknade födseln. Har man inte det får man ersättning på grundnivå 180 kr/dag. De resterande 210 dagarna motsvarar föräldrapenningen alltid den högre nivån.

Föräldrapenningnivån förändras inte om kvinnan blir gravid på nytt innan barnet är 21 månader gammalt.

Föräldrapenning kan tas ut som hel, tre fjärdedels, halv, en fjärdedel eller en åttondel.

Rätt till föräldrapenning fr.o.m. 60 dagar före beräknad förlossning.



Havandeskapspenning


Rätt till ledighet med havandeskapspenning (sjukpenningnivå) fr.o.m. den 60:e dagen t.o.m. den 11:e dagen före beräknad förlossning, om den gravida kvinnan har ett riskfyllt arbete eller om hon har ett fysiskt krävande arbete och förmågan att utföra arbetet är nedsatt med minst en fjärdedel. En förutsättning är att omplacering till annat arbete hos arbetsgivaren inte kan ske. Försäkringskassan beviljar.



Tillfällig föräldrapenning


Till förälder med barn äldre än 240 dagar, t.o.m. barnet fyller 12 år, då föräldern avstår från arbete för att vårda sjukt barn, besöka BVC e.dyl., när ordinarie vårdare är sjuk.

Föräldrar kan få tillfällig föräldrapenning under högst 120 dagar per barn och år.

Då du avstår från arbete för att ta hand om barnet, då den som normalt vårdar barnet är sjuk samt när du besöker läkare eller BVC.

Intyg krävs från förskola, fritidshem eller skola.

Tillfällig föräldrapenning är arbetsdagsbaserad (260 dagar i normalfallet) och motsvarar knappt 80 procent av din sjukpenninggrundande inkomst upp till 7,5 prisbasbelopp, vilket för 2009 är 321 000 kr.

Till nybliven pappa under 10 dagar, fram till 60:e dagen efter barnets hemkomst.

Ersättningen kan tas ut som hel, tre fjärdedels, halv, en fjärdedel och en åttondel.

Rätt till tillfällig föräldrapenning kan överlåtas till annan försäkrad person än förälder vid vård av sjukt barn.

Vid uttag av tillfällig föräldrapenning ska arbetsgivaren underrättas minst en vecka innan, utom vid vård av sjukt barn.


Skydda din SGI när ditt barn har fyllt ett år

Om du är föräldraledig när barnet har fyllt ett (1) år måste du ta ut föräldrapenning fem dagar i veckan, eller arbeta deltid och ta ut föräldrapenning som motsvarar minskningen i arbetstid för att undvika att din SGI sänks. Om du ”går i tjänst” under lov när barnet är över ett år måste du också ta ut föräldrapenning i samma utsträckning som före och efter lovet för att undvika att din SGI påverkas.


Förmåner enligt AB 07, vårt kommunala avtal

Föräldrapenningtillägget motsvarar 10 procent av aktuell daglön i upp till 90 dagar i början av ledighetsperioden om den varar 90 dagar eller längre. Om man avbryter föräldraledigheten för att "gå i tjänst" under ett lov, tidigare än efter 90 dagar, blir alltså tillägget reducerat i motsvarande grad.

Man måste ha varit anställd minst 365 kalenderdagar sammanhängande för att ha rätt till Föräldrapenningtillägget.

Om man inte skulle hinna med 90 dagar med föräldraledighet före semesterns början (d v s de 45 första kalenderdagarna på sommarlovet), och vill avbryta sin föräldraledighet för att kunna spara resterande dagar av de 120 ferielönegrundande dagarna, så får man ändå ut föräldrapenningtillägget eftersom ferieanställd inte kan flytta på semesterdagarna.

Om lönen överstiger 83,33 procent av prisbasbeloppet betalas ersättning ut under 270 dagar under ledighet med föräldrapenning, om man har varit offentliganställd under minst 180 dagar före ledigheten. Ersättningen motsvarar skillnaden mellan 77,6 procent av lönebortfallet och högsta belopp för föräldrapenning.

Kvinnlig arbetstagare har möjlighet att utan löneavdrag besöka mödravårdcentralen vid högst två (2) tillfällen.


Semester- och ferielön
Lönen under sommarferien är intjänad och beräknas efter hur mycket du har arbetat under perioden augusti-juni det verksamhetsår som föregår ferien. Vissa typer av frånvaro, till exempel sjukdom och föräldraledighet, är dock i viss utsträckning semesterlönegrundande enligt semesterlagens bestämmelser och ligger på så vis till grund för ferielöneberäkningen.

Under föräldraledighet med föräldrapenning är 120 kalenderdagar per födsel (180 för ensamstående) semester- och ferielönegrundande. Denna rättighet tillkommer varje förälder var för sig. Tänk på att om din föräldraledighet sträcker sig över två läsår, kan det bli så att du inte får ut någon ferielön alls efter det andra läsåret även om föräldraledigheten avslutas före feriernas början. Om du vill veta hur stor din ferielön blir kan din löneassistent på förvaltningen räkna ut den.

Om du skulle få barn senare än 120 dagar före sommarlovets början, och dessförinnan har arbetat heltid hela verksamhetsåret, har du tjänat in full ferielön. Det antal dagar som är kvar upp till 120 blir då ferielönegrundande för nästa sommar.

Under lovtid har lärare som ”är i tjänst” lön utan att behöva utföra arbete på skolan. Man tjänar dock inte någon ferielön under loven. Om du skulle bli beordrad att gå in och arbeta på jullov, sportlov eller påsklov när du ”går i tjänst”, d.v.s. avbryter föräldraledigheten, är detta inte avtalsenligt. Det är bara de 194 A-dagarna som du är arbetsskyldig. Hör av dig till Lärarnas Riksförbund i så fall.


Mer information

Rätten till föräldraledighet och förbud mot missgynnande regleras i Föräldraledighetslagen.

Regler gällande föräldrapenningen finns i Lag om allmän försäkring

Semesterlön i samband med föräldraledighet regleras i Semesterlagen

Ferielönen regleras i det kommunala avtalet i Bilaga M till AB

Om lönen överstiger 83,33 procent av prisbasbeloppet betalas ersättning ut under 270 dagar under ledighet med föräldrapenning, om man har varit offentliganställd under minst 180 dagar före ledigheten. Ersättningen motsvarar skillnaden mellan 77,6 procent av lönebortfallet och högsta belopp för föräldrapenning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar