lördag 14 november 2009

Rätt till ledighet med bibehållna anställningsförmåner för facklig förtroendeman enl Förtroendemannalagen (FML)

Rätt till bibehållen lön föreligger i den mån ledigheten avser den fackliga verksamheten på förtroendemannens egen arbetsplats. (7§ FML )

Förutsättningen är att den facklige förtroendemannen har rätt till ledighet enligt 6§ FML. För att förtroendemannen ska ha rätt till ledighet så ska ledigheten fordras för det fackliga uppdraget. Ledigheten ska vara skälig och den ska inte förläggas så att det medför betydande hinder för arbetets behöriga gång.

Med arbetsplats menas samtliga avdelningar på arbetsplatsen som omfattas av förtroendemannens uppdrag, dvs. motsvarande driftsenhet, AD 1979:126 (jmf. begreppet driftsenhet vid turordning)

Vid fackliga förhandlingar gäller att lokala förhandlingar/samverkan/överläggningar ersätts av arbetsgivaren men inte de som sker på central nivå (det sköts av kommunförbundet/fackförbunden centralt)
Regionala/centrala ombudsmän ersätts inte av arbetsgivaren.
Kallas förtroendeman in på sommar/semester eller utanför den ordinarie arbetstiden skall övertid betalas ut enl. gällande regler.

Konferens som innebär förberedelse eller utredningsarbete inför nya centrala förhandlingar/kollektivavtal skall inte betalas av arbetsgivaren (AD 1977:55).

I det nämnda rättsfallet gällde det en konferens som anordnades från centralt håll inför de centrala löneförhandlingarna.

Däremot, tid som används till ”avtalskonferenser” som innebär information om ett nytt avtal till arbetsplatsers förtroendemän, skall ersättas av arbetsgivaren. (AD 1981:102).
Fackliga kongresser ses inte som fackligt arbete i förtroendemannalagens mening och ger därför inte rätt till bibehållen lön (AD 1978:47, AD 1978:73)

Varje form av facklig utbildning som har direkt betydelse för verksamheten på arbetsplatsen (läs driftsenheten) skall betalas av arbetsgivaren. (ur prop. 1974:88 s. 167) Utbildningen ska vara erforderlig och skälig.

Här kan det komma upp diskussioner om vilka utbildningar som är skäliga och erforderliga. Inom LR utbildas alla lokala ombud i en facklig grundkurs om ca 6 dagar. Alla ombud ska gå kursen en gång. Det är nödvändigt och skäligt med en ”uppdatering” av kunskaper inom MBL, LAS,FML, FAS AML efter några år och inte minst inom arbetsmiljöområdet finns ett ständigt behov av utbildning till samtliga LRs ombud.

För kommunombud har vi flera utbildningar som hanterar frågor på förvaltningsnivå eller andra frågor av mer långsiktig karaktär
Alla dessa frågor som direkt rör relationen mellan arbetsgivare och arbetstagare ska anmäld facklig förtroendeman få ledigt för och även lön.

Under året erbjuds ibland utbildningar för särskilt intressant problematik på det lokala resp. kommunala planet. Dit hör bla kollektivavtalsförsäkringar, pensionsfrågor och LAS-frågor.

Vårt fackliga syfte är att ha så kunniga, kompetenta och professionella ombud att de ses som en tillgång i den verksamhet de tjänstgör i. Både för medlemmar och arbetsgivare.
I lokala avtal kan det finnas förmånligare regler än ovan beskrivna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar