lördag 27 mars 2010

Rapport från distriktsordförandekonferens i Stockholm

Den 24-25 mars samlades alla LR:s distriktsordförande för den varje halvår återkommande konferensen.
Metta Fjelkner redogjorde för det allvarliga läget i avtalsförhandlingarna. Hon framförde också hur viktigt det är att alla lärare hjälper till med att berätta om lärarnas arbetssituation så att den som inte befinner sig i skolan idag förstår. Vi måste alla hjälpas åt att kämpa för bibehållen förtroendearbetstid och vår professionella frihet och kan inte bara förlita oss på LR centralt.
Skriv insändare och kontakta lokala politiker! Anordna politikerträffar! Vi ska försöka få fler av de skolchefer som ej skrev under uppropet i DN förra måndagen att framträda med sina åsikter. Alla som har en skolchef som ej undertecknade uppropet rekommenderas att maila namnet till anna.jandelholst@lr.se Märk mailet 198 skolchefer.

I några få kommuner försöker arbetsgivaren förmå lärarna att övergå till semestertjänster redan nu. Trots "sockrade" anbud på 1000:- mer i månaden verkar inte lärarna vilja tacka ja.
(Alla har väl vid det här laget lärt sig att 1000:- mer i månaden snart är uppätet av lägre lönehöjning nästa gång...)

Snart är det sista mars och vårt avtal går ut. Många undrar varför vi alltid ska hamna i förhandlingar som närmar sig sommarferierna. Svaret är att våra förhandlingar inte kan komma igång förrän industriavtalet är klart och har satt märket. Det skulle alltså vara bättre med avtal som löper ut tidigare på året.

Den viktiga rekryteringen diskuterades också. En utbildning kallad steg 2 kommer att erbjudas 2 intresserade per distrikt.

LR:s nya hemsida diskuterades också och fick både beröm och kritik. Allt är inte färdigt än och att en ny webbplats dras med barnsjukdomar är naturligt. Nya funktioner och söksidor införs allteftersom. Lokala webbplatser för kommunföreningarna införs snart. Viktigt att vi anmäler
till Peter Käll vem som ska vara administratör för den. (Alla KO har nyligen fått ett mail om detta från Peter.)

Ulla-Carin Öhrn redogjorde för allt som görs för Privata sektorn. Viktigt nu är att en funktionell organisation tas fram och en försöksverksamhet kommer att starta på skolor som uppfyller vissa kriterier, bl.a ska lokalavdelning, lokalombud och kollektivavtal finnas.Privata sektorn växer snabbt i stora kommuner så det brådskar.

Dofarna diskuterar också många egna frågor. En fråga som ägnades mycket tid var påtvingade vikariat. Vi måste alla bli bättre på att säga nej och i förekommande fall begära skriftlig beordran.

De arbetstidstvister som nu förs till AD är Sollentuna, Töreboda, Sundsvall, Halmstad m.fl. Det kan tyvärr dröja ända till årsskiftet innan AD tar upp målen.

I kommunföreningarna ska vi inte glömma att marknadsföra yrkesetikseminarierna som är en mycket billig och bra fortbildning.
Mer detaljer kommer alla Dofar att redogöra för i sina respektive distrikt!

Cissela Carlin
Dof i Gävleborg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar