torsdag 8 april 2010

Nytt utspel i arbetstidsfrågan

Nytt utspel i arbetstidsfrågan från Sveriges Kommuner och Landsting (Från LRs avtalsnytt)
Efter Folkpartiets avhopp från SKL:s förhandlingsdelegation under påskhelgen gör vår motpart på den kommunala sektorn ett nytt utspel i arbetstidsfrågan. Förslaget bygger på de yrkanden som SKL redan tidigare lagt fram i avtalsrörelsen. Ingen hänsyn har tagits till våra yrkanden.
Under påskhelgen lämnade alltså Folkpartiet förhandlingarna om ett nytt läraravtal. Folkpartiet menar att arbetsgivarpartens krav på ökad reglering av lärarnas arbetstid förvärrar den kris som råder mellan parterna i den pågående avtalsrörelsen och ser ingen framkomlig väg i att SKL ska vara i ständig strid med facken om lärarnas arbetstid. Du kan läsa mera om Folkpartiets avhopp från förhandlingarna här.

SKL presenterade sin idéskiss för Lärarnas Samverkansråd i tisdags. SKL:s bevekelsegrunder för idéskissen återfinns i ett brev till samtliga kommuners kommunstyrelseordföranden, oppositionsråd och kommundirektörer. Brevet är dock inte heltäckande. SKL valde också att gå ut i medierna under onsdagen. Du kan ta del av SKL:s brev här.

Genom ordförande Metta Fjelkner har Lärarnas Riksförbund ställt sig mycket kritiskt till att SKL väljer att föra förhandlingarna med lärarfacken via medierna och därmed riskera att låsa positionerna ytterligare. Metta Fjelkner konstaterar också att SKL i sitt utspel står kvar vid sin avsikt att öka den reglerade arbetstiden och därmed minska förtroendearbetstiden alternativt att anställa lärare med semester i stället för med ferie, något som de båda lärarorganisationerna med kraft redan har avvisat. Med ökad reglerad arbetstid är risken stor att lärare får fler elever att undervisa och mindre tid att förbereda och efterarbeta elevernas undervisning, något som i sin tur går ut över undervisningens kvalitet och elevernas möjligheter att nå målen för sina studier. Idéskissen innehåller ingenting som svarar mot Lärarnas Samverkansråds yrkande att uttaget av undervisning ska begränsas. Du kan ta del av Metta Fjelkners uttalande här.

Enligt vedertagen förhandlingsetik är det brukligt att det som presenteras vid förhandlingsbordet inte sprids. SKL har genom mediala utspel valt att presentera delar av sitt förslag. Eftersom etiken är bruten vill vi redovisa hela idépaketet.

SKL:s idéskiss innehåller följande:

• Avtalsperioden och löneutfallets storlek följer de överenskommelser som nyligen träffats inom den konkurrensutsatta industrisektorn, det vill säga en avtalsperiod om ca 24 månader och ett löneutfall på ca 1,7 procent på årsbasis.

• För att öka lönespridningen ska avtalet reglera att hälften av löneökningarna ska tillfalla de allra bästa lärarna, till exempel 10 procent av alla lärare.

• Arbetstidsbestämmelsen i Bilaga M är oförändrad, vilket innebär att lärare är ferieanställda med 1 360 timmar reglerad arbetstid förlagda till 194 dagar och med bibehållen förtroendearbetstid.

• Lokala parter uppmuntras dock att teckna lokalt kollektivavtal med alternativa arbetstidslösningar i form av ferietjänst med utökad reglerad arbetstid och mindre förtroendearbetstid alternativt semestertjänst.

• Lärare som går in i en sådan alternativ arbetstidslösning belönas genom ett ytterligare löneökningsutrymme som fastställs i det centrala avtalet.

• Centrala parter inleder ett långsiktigt arbete för att utveckla tillit mellan sig och för att stimulera till bättre måluppfyllelse för eleverna.

Vi återkommer med fortlöpande information om händelseutvecklingen i den kommunala avtalsrörelsen.

Inom den privata sektorn har ytterligare kollektivavtal tecknats sedan förra veckans Avtalsnytt. Civilekonomerna, Jusek och Sveriges Ingenjörer har slutit avtal med Almega för området IT och Telekomföretagen. Avtalet löper på två år från och med den 1 april 2010 till och med den 31 mars 2012 och innehåller ett löneavtal utan centralt fastställda siffror för löneutfallet.

Under onsdagen undanröjdes den konflikt som varslats inom handelns område i och med att LO-förbundet Handels och arbetsgivarparten Svensk Handel båda sa ja till medlarnas bud. Avtalet löper på 24 månader till och med den 31 mars 2012 och är det avtal som hittills gett högst löneökningar i årets avtalsrörelser, sammantaget 4,7 procent för de butiksanställda och 3,7 procent för de lageranställda under de två åren. Detta innebär 2,3 procent på årsbasis. Vi kommer att med stort intresse följa hur andra LO-förbunds löneuppgörelser påverkas av Handels uppgörelse. Bland dem återfinns till exempel Hotell- och restaurangfacket och inte minst Kommunal inom vår gemensamma kommunala sektor.

Väl mött igen i nästa veckas Avtalsnytt.

Ullacarin Öhrn
Verksamhetschef Avtal och Arbetsrätt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar