söndag 11 april 2010

Framtidsyrke? Jag bara frågar…

Med 25 arbetsdagar kvar så tar jag mig friheten att ha några högst privata funderingar på årets avtalsrörelse./ LGB
***************************
Sedan 1990 har Kommunförbundet, eller SKL som det numera heter, inte kommit med ett enda förslag som inneburit förbättringar får våra medlemsgrupper. De har konsekvent lämnat förslag som inneburit försämringar för lärarna.

För våra gymnasielärare pytsade man på nästan 3 veckors utökning av den reglerade arbetstiden och som ”tack” har man gett gymnasielärarna de lägsta lönepåslagen av alla lärargrupper. Till råga på allt så försöker man nu öka undervisningstiden snart sagt överallt.

Enligt TV-nyheterna är lägsta lönen inom en större livsmedelskedja 20 300: – före höjningen i den senaste förhandlingen.

En gymnasielärare i en stor och (faktiskt) växande norrlandskommun får 22 200:- i ingångslön – efter minst 4,5 års heltidsstudier (5,5 år i den kommande lärarutbildningen).
Det innebär att sedan läraren betalat skatt ska hon/han betala 1200: - till 2000:- kronor per månad för att betala av studieskulden. (Storleken på skulden och ålder avgör hur mycket man betalar per månad.)

Det leder till att en ung gymnasielärare i många kommuner får mindre pengar i sin börs än om de gått direkt från gymnasiet till kassan på ICA.

En 4-9 lärare får 21 500: -. För den läraren är utbildningen ren ekonomisk förlust för att inte tala om 1-7 läraren som får 20 500:- i ingångslön.

En bärplockare från Thailand ska denna sommar få lite mer än 17 000: - i lön enligt kollektivavtal. Det är ca 3 500: - mindre än ingångslönen för många 1-7 lärare som i ovan refererade kommun får 20 500: -

Och så har man mage att nu erbjuda lärarna ännu sämre arbetsvillkor samt löner som inte ens täcker den nuvarande låga inflationen!

Jag missunnar sannerligen inte affärspersonal vettiga löner, tvärtom. Och det är på tiden att bärplockare får anständiga löne- och arbetsvillkor -
men jag bara frågar:

- Vilka ungdomar kommer i framtiden att utbilda sig till lärare – och i så fall varför?

- Är fem och ett halvt års högskolestudier värd en så stor ekonomisk uppoffring?

- Är det så lockande att få en sådan ”omtänksam” arbetsgivare och motpart som SKL, att ungdomar kommer att satsa den tiden och de pengarna?

- Är det lockande med en arbetsgivare som aldrig kommer med ett avtalsförslag som ens ger en minimal förbättring till dem som ger sitt yttersta i skolans värld?

- Vem/vilka tänker sig SKL ska blir framtidens lärare?

- Vem blir framtidens lärare med en sådan motpart?

- De klokaste eleverna?


Hur tänker SKL?
LGB

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar