tisdag 13 oktober 2009

Bättre än väntat

Distriktsstyrelsen i Jämtland hade möte i går under ledning av distriktsordförande Kerstin Lindberg. Bla gick styrelsen kommunvis igenom hur eventuella uppsägningshot ser ut.
Faktum är att läget är bättre än jag befarade.

Östersund toppar riskligan där kommunen pratar om flera tiotal personer inom BOU. Men, jag tror dock på goda grunder att efter att LR lokalt tillsammans med ffa Lärarförbundet i den övertalighetsgrupp som finns i kommunen - har vänt alla stenar i kommunen - så kommer det i slutänden inte att bli så många.

Strömsund står inför skolnedläggningar som kommer att medföra stora personalkonsekvenser. Det är dock för tidigt att att nu spekulera hur det exakt kommer att slå.
LR lokalt har problemet under intensiv bevakning.

Några riktigt små skolenheter har lagts ner i länet. Bla Borgvattnet i Ragunda kommun. Det har dock inte inneburit uppsägning av LR-medlem. Ragunda fortsätter elevminskningen - men kommunen har snart inga fler småskolor att lägga ned och det måste ju finnas lärare kvar som kan erbjuda undervisning till de elever som är kvar...

I Härjedalen och Bergs kommun finns också skolnedläggningar att vänta. Vi har dock vissa förhoppningar att det kan lösas utan uppsägningar.

I Åre kan ev friskola hota kommunal skola - men det är för tidigt att säga mer än så. Samma sak gäller om Åre ev skall ansluta sig till gymnasieförbundet i Jämtland.

Bräcke kommun tappar rätt många elever, men man tror att det kan klaras genom bla pensioneringar.

Krokoms kommun växer befolkningsmässigt - så även om problem finns så hoppas man slippa uppsägningar av lärare.

Så mitt i allt mörker med befolkningsminskningar så ser det inte helt nattsvart ut på uppsägningsfronten. Nu kan det ändras under läsårets gång så LR kommer sannerligen att ha fortsatt hög beredskap.
Men kanske, kanske, kanske kan vi klara ett år till utan dramatiska uppsägningar i Jämtland.

I några kommuner har man ett markant stort inslag av obehöriga lärare. De kommunerna bör göra en långsiktig personalförsörjningsplan för att på sikt höja behörighetsnivån.
Även elever i glesbygd har rätt att få undervisning av en väl utbildad lärarkår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar