onsdag 24 februari 2010

Föräldrapenning och a-kassa samtidigt prövas av RR (från Nordsetds juridik)

Föräldrapenning och a-kassa samtidigt prövas av RR
Den som är hemma med föräldrapenning från sitt halvtidsjobb har rätt till ersättning från a-kassa för resterande tid. Enligt kammarrätten ersätter föräldrapenningen den tid som föräldern annars hade arbetat vilket innebär att arbetslösheten på halvtid fortfarande består

Unionens a-kassa hade beslutat att en kvinna skulle betala tillbaka ersättning för de dagar hon varit anställd på halvtid och samtidigt fått föräldrapenning. Kravet rörde drygt nio tusen kronor för nitton dagar.

Kvinnan överklagade beslutet och när målet togs upp i kammarrätten backade Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) i ett yttrandet upp a-kassan. IAF anförde bland annat att den arbetslösa tiden reducerades när en som var arbetslös på heltid uppbar föräldrapenning. En reduceringen av den arbetslösa tiden skulle då ske på samma sätt om en deltidsarbetslös tog ut föräldrapenning.

Kammarrätten gjorde en annan bedömning än IAF och beslutade att kvinnan inte var återbetalningsskyldig till a-kassan. Kvinnan hade varit frånvarande från sitt halvtidsarbete under den tid hon varit föräldraledig och hade inte fått lön och föräldrapenning samtidigt. Att hon valt att vara föräldraledig från deltidsanställningen medförde enligt kammarrätten inte att hennes rätt till a-kassa upphört.

Efter IAF:s överklagande har Regeringsrätten nu meddelat prövningstillstånd. Frågan som ska prövas är om en sökande som har en halvtidsanställning kan anses arbetslös och berättigad till arbetslöshetsersättning när hon varit föräldraledig från sin anställning och fått halv föräldrapenning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar